Biografie

Anitra Jellema studeerde solozang aan het Rotterdams Conservatorium en aan het Sweelinck Conservatorium, waar zij tevens de Operaklas volgde. De afgelopen jaren studeerde ze bij Barbara Pearson, en wordt nu verder gecoacht door Ira Siff.

Aanvankelijk richtte Anitra zich overwegend op de twintigste-eeuwse muziek: ze vertolkte werken van Fredric Rzewski, Maarten Altena en Boudewijn Tarenskeen en soleerde bij het Koor Nieuwe Muziek in werken van Alfred Schnittke, Louis Andriessen en Kurt Weill.

In 1998 maakte zij haar operadebuut als Gräfin in Die beiden Figaro van Konradin Kreutzer bij de Neuburger Kammeroper in Duitsland. Daarna zong ze in Purcell’s Dido and Aeneas de rollen van First Witch en Second Woman in het Over het IJ-Festival in Amsterdam en was zij twee seizoenen verbonden aan het theater Biel-Solothurn in Zwitserland, waar ze achtereenvolgens de rol van Giulietta in Offenbachs Les contes d’Hoffmann, de titelrol in Verdi’s Giovanna d’Arco en de rol van Sylva Varescu in Kálmáns Die Csárdásfürstin vertolkte. In 2005 gaf Anitra Jellema gestalte aan de rol van Electra in de opera Oresteia van Xenakis i.s.m. het Muziektheater Hollands Diep, waarmee ze eerder optrad als dochter in Achnaton van Philip Glass.

In de Zaterdag Matinee in het Concertgebouw te Amsterdam was zij i.s.m. het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Julien Salemkour te horen als Milli en Ein Mädchen in Der ferne Klang van Franz Schreker, als Zweites Mädchen in Zemlinsky’s Der Zwerg met ditzelfde orkest o.l.v. Edo de Waart, en als Blumenmädchen in Wagners Parsifal o.l.v. Ingo Metzmacher. Daarna was zij in deze serie te horen als Dama di Lady Macbeth in de Nederlandse première van de eerste versie van Verdi’s Macbeth, onder Giuliano Carella.

Met het Radio Kamer Orkest zong Anitra in 2006 de tweede sopraansolo in Der Rose Pilgerfahrt en in het Requiem für Mignon van Schumann, olv Jaap van Zweden.
Anitra heeft tevens de rol van Flora vertolkt in Verdi’s La Traviata o.l.v. Arjan Tien, en was te horen als Ingeborg in Szenen aus der Frithjof-Sage van Max Bruch. Ook zong ze een van de solopartijen in het Stabat Mater van Abos i.s.m. de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Frans Brüggen.

Andere voorbeelden van vertolkt oratoriumrepertoire zijn de tweede sopraanpartij uit Bach’s Hohe Messe met het Haarlems Bach Ensemble o.l.v. Rolf Buys, de sopraanpartij uit de Petite Messe Solenelle van Rossini o.l.v. Frank Hameleers en de sopraanpartij van het Stabat Mater van Szymanowski o.l.v. Gijs Leenaars. Met het Oost-Gelders Symfonie Orkest o.l.v. Alexander Geluk zong Anitra de sopraanpartij van Lars-Erik Larsson’s Forkladd Gud. Onder dezelfde dirigent zong Anitra de sopraanpartij uit het Stabat Mater van Pergolesi, en de sopraanpartij in het Requiem van Brahms.

Verder zong Anitra in de Zaterdagmatinee van het Concertgebouw Erste Lehrbube in Die Meistersinger von Nürnberg van Wagner met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden, en met het Radio Blazersensemble de aria van de Schützgeist uit ’Alfred, König der Angelsaksen’ van Haydn, voor de Nederlandse Joseph Haydnstichting.

Met de Radio Kamer Filharmonie olv Celso Antunes soleerde Anitra in de Nederlandse premiere van de Missa Vida Pura van Heitor Villa-Lobos.
Anitra heeft een deeltijdbaan bij het Groot Omroepkoor als tweede sopraan, en soleert regelmatig in de diverse produkties voor de omroepen.